Zwerfsportuitrusting

Over zwerfsportuitrusting en het belang van ‘grammen jagen’

De Zwerfbond staat voor het organiseren van meerdaagse zwerftochten te voet in Nederland of het nabije buitenland waarbij we onderweg in onze eigen tent kamperen. Wil je het tijdens zo’n meerdaagse zwerftocht te voet enigszins comfortabel houden dan is een kwalitatief goede uitrusting essentieel. Het is voor deelnemers aan een meerdaagse zwerftocht een sport zo min mogelijk mee te nemen, dus om ‘grammen te jagen’. Een beroemd Zwerfbondmotto: ‘Alles wat je thuis laat, is mooi meegenomen!’

Wat betreft kleding voor een rugzakwandelaar is dé tip: laagjes. Thermoondergoed/ t-shirt als onderste laag, daarover een fleecetrui, een afritsbroek en een degelijk regenjack vormen de beste dagelijkse uitrusting. Aan schoenen en sokken is een aparte rubriek gewijd.

Qua tent ‘zweren’ rugzakwandelaars die onderweg kamperen bij een lichtgewicht 2-persoons koepel– of tunneltentje van kunststof. Let wel op degelijkheid van het materiaal en voldoende ruimte voor je rugzak.

De verzorging van de inwendige mens is een belangrijk punt van aandacht. Zorg  ervoor dat je tijdens het lopen op tijd genoeg water en calorieën binnen krijgt.  Het is raadzaam een brander mee te nemen om zelf voor je tent, of evt. onderweg, te kunnen koken.

Om te slapen is een lichte, maar wel warme slaapzak de norm. Met Pasen maakten we nachttemperaturen van -7 graden mee. Ook een isolerende slaapmat (bijv. inflatable) of lichtgewicht luchtmatras is een voorwaarde voor een goede nachtrust.

Een aparte rubriek is gewijd aan technische tips rondom het inpakken van je rugzak.

Tips inpakken en afstellen rugzak

Om lekker te lopen ondanks een stevige bepakking is een goede rugzak essentieel. Deelnemers aan een meerdaagse rugzaktrekking in de Ardennen gaan voor een rugzak met een inwendig frame van 55-70 liter. Als je rugzak goed past en is afgesteld komt dit het draagcomfort en de balans ten goede. Heupen en niet schouders moeten het grootste deel van het gewicht dragen.

Algemene aanwijzingen voor het inpakken van je rugzak:

Vuistregel: het zwaartepunt zo hoog en dicht mogelijk bij de rug.
Een rugzak is nooit volledig waterdicht. Verpak spullen altijd in een plastic zak.
Pas op dat je rugzak niet te zwaar wordt. Neem afgepaste hoeveelheden mee.
Stop spullen die je onderweg nodig hebt bovenin of in een zijvak.
Vraag om hulp van een ervaringsdeskundige bij het afstellen van je rugzak

Tips wandelschoenen en sokken

Goed schoeisel tijdens een stevige wandeltocht is een ‘must’. Blaren zijn veruit de belangrijkste oorzaak waarom mensen die met een rugzaktrekking  meedoen in de bezemauto belanden. Natte, koude voeten en blaren moet je te allen tijde voorkomen als je goed ‘uit de voeten wil kunnen’ tijdens een zwaardere wandeltocht. Goed passende en ingelopen wandelschoenen zijn daartoe belangrijk..

Ervaren wandelaars adviseren voor wandelen met rugzak in de Ardennen wandelschoenen type B of C, dus schoenen met voldoende steun aan het enkelgewricht, slijtvaste zolen en voldoende grip. Om wandelschoenen waterdicht te houden is regelmatig onderhoud van groot belang. Vet ze daartoe goed in. Bij nat weer kun je schoenenvet beter ook meenemen in je rugzak. 

Naast goede schoenen zijn wandelsokken aan te raden. Een goede sok zorgt voor extra demping, absorberend vermogen en een betere pasvorm in de schoen. Probeer sokken ook van te voren eens uit. De een zweert bijv. bij sokken met coolmex, maar een ander krijgt daar juist blaren van!

Verzorg je voeten goed. Van te voren je nagels kort knippen. Onderweg blijven opletten, als je een branderig gevoel krijgt is het verstandig om te kijken of je iets aan kunt doen. Misschien zit er iets in je schoen, zit je sok dubbel of is je voet nat. Even luchten, droge sokken of een pleister kunnen het verschil maken.

Garantie dat je blaren kunt voorkomen is er helaas niet.